Väktaren

Kortfilm, drama/fiktion, delvis inspirerad av verkliga händelser.

Filmen handlar om Lena (spelad av Tina Berg) som i sitt arbete som väktare dagligen möter människor som får henne att tappa hoppet om livet. Lena börjar missbruka sin makt som väktare och gränserna mellan hennes verklighet och världen utanför suddas ut.

Filmen kan ses på Vimeo (länk) och finns även i en poetisk version (länk) som är klippt till en dikt skriven för filmen, av skådespelaren och poeten Doralina Hellwig.

Produktionen som var en gemensam insats av alla inblandade startade runt 2011 och tog lång tid då vi arbetade utan budget. Postproduktionen dröjde men filmen kunde avslutas ett decennium senare då kompletterade material, klippning och ljudläggning genomfördes med kulturstöd från Göteborg stad.

Synopsis

Lena, en kvinna i 40-års åldern, börjar arbeta som väktare efter att ha varit arbetslös en tid. Vi följer Lena från första dagen på jobbet, ny, entusiastisk och nyfiken, hon har alltid varit intresserad av kriminalpsykologi men aldrig läst vidare efter gymnasiet. Nu ser hon sin chans att få en inblick i ämnet.

Snabbt inser Lena att branschen inte är som förväntat, arbetsvillkoren är mycket dåliga, långa pass, sexism, säkerhetsbrister, arbetsgivaren bryr sig bara om pengar. Lena får sin uniform efter en kort kurs och slängs in i arbetslivet utan att få någon riktig introduktion. De personer Lena träffar har oftast utfört grova brott. Alla tycker de synd om sig själva och klagar på systemet. Lena blir allt mer less på att få höra hur synd det är om dessa pedofiler, narkotikabrottslingar, rånare, kvinnomisshandlare osv. Hon tycker att läkare och psykologer daltar med de häktade. De får bättre vård än offren och det enda som skiljer Lena från dem är en olåst dörr. Var går gränsen mellan frihet och fångenskap? Vem är det som övervakar och vem övervakas?

Hemma sitter Lenas man, varje dag går de igenom samma procedur, tystnad vid matbordet, ingen intimitet, ingen gemenskap. Lena försörjer dem båda. Tillvaron får mer och mer glitchar, livet blir ett mekaniskt hamsterhjul. Ett förlorat barn. Ett förlorat själv. Ett orakel i en husvagn, hon styr tiden och hennes alterego styr de intagnas medicinering. Ett spöke, är det framtida Lena? Gränserna i Lenas liv börjar suddas ut och hennes psykiska tillstånd försämras. Det skapas en metavärld där karaktärerna runt Lena får alteregon som interagerar med henne i tid och otid. Vilka människor finns i verkligeheten och vilka är avatarer i en annan dimension?

Människorna runtomkring Lena gör henne mer och mer äcklad, hon känner sig smutsig. På jobbet visar en annan person intresse för Lena privat och detta gör henne osäker på sina livsval men ökar också hennes självkänsla. Hon inser att väktaruniformen ger en viss status, börjar manipulera folk och missbruka sin makt. Konflikter uppstår på arbetet och hemma men huvudkonflikten pågår i Lenas inre. Hon blir allt mer bitter till följd av all skit hon får se, hon avlägsnar sig från verkligheten.

Livets ringdans går runt och runt, snabbare och snabbare. Till slut brister det för Lena och cirkeln sluts.

Skådespelare (in order of appearance)
Tina Berg
Martin Kjellgren
Jimmy Hellgren
Doralina Hellwig
Anders Gustavsson
Ibrahim Faal
Kirsti Nordlind
Jan-Erik Emretsson
Rolf Jarl
Tommy Bech
Ullis Bergström
Micke P Wilson
Milla Floryd
Netti Lindberg

Manus, Regi, Klipp: J. I. Isdrake
Fotograf 1: Filip Lyman  
Fotograf 2:  J. I. Isdrake
Ljus: Sarah Klinterot, Erik Andersson
Ljud: Emma Danielsson, J. I. Isdrake, Arturo Hidalgo
Stillbildsfotograf: Pia Nyström

Tack till:
Gothenburg Film Studios, IT-Hantverkarna, Mathias Karlsson, Elin Emretsson, Hans Johansson, Judith Lundberg Kjellgren, Sara Bergman, Annie Carlsson, Alice, Ahmed Al-Breihi, Jonas Kowalski, Jakob.